Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Τι να πιείτε στις γιορτές για να μην πάρετε βάρος

Τι να πιείτε στις γιορτές για να μην πάρετε βάρος

Δεν είναι μόνο τα γλυκά που μας παχαίνουν στις γιορτές αλλά και τα διάφορα ποτά που θα καταναλώσουμε.

Το μυστικό για να μην δούμε τη ζυγαριά μας να ανεβαίνει επικίνδυνα είναι φυσικά το μέτρο και η σύνεση στην κατανάλωση τόσο των οινοπνευματωδών ποτών όσο και των γλυκών.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό για ενήλικες και το Ινστιτούτο Prolepsis, ε άν καταναλώνετε οινοπνευματώδη ποτά, τότε συνιστάται η κατανάλωση κρασιού κατά τη διάρκεια των γευμάτων και μέχρι:

-2 ποτήρια /ημέρα για τους άνδρες

-1 ποτήρι /ημέρα για τις γυναίκες


Εάν δεν προτιμάτε το κρασί, μπορείτε να καταναλώνετε άλλα οινοπνευματώδη ποτέ μέχρι:


-2 ποτά/ημέρα για τους άνδρες


-1 ποτό / ημέρα για τις γυναίκες



Χρήσιμες συμβουλές
 
-Η μέτρια κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών φαίνεται ότι προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα. Προσοχή : εάν δεν πίνετε οινοπνευματώδη ποτά δε χρειάζεται να αρχίσετε να πίνετε.
-Ως μέτρια κατανάλωση ορίζεται η κατανάλωση 2 ποτών / ημέρα για τους άνδρες και 1 ποτού/ ημέρα για τις γυναίκες. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν δεν καταναλώσετε αλκοόλ για μία ημέρα ή περισσότερες μπορείτε να μεταφέρετε τον αριθμό των επιτρεπόμενων ποτών ανά ημέρα και να τα καταναλώσετε συνολικά.


-Προτιμάτε κρασί έναντι των άλλων οινοπνευματωδών ποτών. Η κατανάλωση κρασιού και ιδιαίτερα κόκκινου, φαίνεται ότι υπερτερεί γιατί περιέχει ουσίες που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες , όπως πολυφαινόλες ( π.χ.ρεσβερατρόλη) με ευεργετική δράση στην υγεία.


-Προτιμάτε η κατανάλωση κρασιού ή άλλων οινοπνευματωδών ποτών να γίνεται κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Με τον τρόπο αυτό, το οινόπνευμα απορροφάται με πιο αργό ρυθμό, μειώνοντας έτσι τις αρνητικές επιδράσεις στην υγεία.


-Αποφεύγετε την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ σε μικρό χρονικό διάστημα ( επεισοδιακή υπερκατανάλωση). Ως επεισοδιακή υπερκατανάλωση αλκοόλ (binge drinking) ορίζεται η κατανάλωση εντός δύο ωρών, 4 ή και περισσότερων ποτών για τις γυναίκες και 5 ή και περισσότερων ποτών για τους άνδρες.



Γνωρίζετε ότι
 
-Το αλκοόλ παρέχει αρκετές θερμίδες ( 1 γραμμάριο αιθυλικής αλκοόλης= 7 θερμίδες). Επιπλέον συχνά μαζί με το αλκοόλ καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και αλμυρών σνακ, που επίσης προσδίδουν θερμίδες.


-Τα όρια ασφαλούς κατανάλωσης σύμφωνα με τις μονάδες αλκοόλ είναι τα εξής :


Άνδρες : 3-4 μονάδες αλκοόλ ανά ημέρα


Γυναίκες:2-3 μονάδες αλκοόλ ανά ημέρα


Αποχή 2 ημέρες την εβδομάδα εφόσον έχουν προηγηθεί μία ημέρα με βαριά κατανάλωση.




Πηγή:http://www.mothersblog.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Online Project management