Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Εγκυμοσύνη και διατροφή:Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάτε τους σύνθετους υδατάνθρακες στα γεύματά σας

Εγκυμοσύνη και διατροφή:Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάτε τους σύνθετους υδατάνθρακες στα γεύματά σας

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας θα πρέπει να φροντίζετε να λαμβάνετε επαρκή ποσότητα θερμίδων αλλά και την ποιότητα των τροφών που καταναλώνετε.

Εκτός από τα φρούτα, τα λαχανικά , το ψάρι, τα γαλακτοκομικά, και οι σύνθετοι υδατάνθρακες πρέπει να καλύπτουν τα ένα τρίτο της καθημερινής σας διατροφής. Πιο συγκεκριμένα, οι υδατάνθρακες διαχωρίζονται στους απλούς και στους σύνθετους υδατάνθρακες. 

Οι απλοί υδατάνθρακες απορροφώνται εύκολα από τον οργανισμό, είναι ένα γρήγορο «καύσιμο» για το σώμα και μετατρέπονται γρήγορα σε γλυκόζη στο αίμα.

 Από την άλλη πλευρά, οι σύνθετοι υδατάνθρακες διασπώνται και απορροφώνται πιο αργά, και για το λόγο αυτό μπορούν να μας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερη ώρα, ενώ ταυτόχρονα δεν αυξάνουν απότομα το σάκχαρο του αίματος.

Το ψωμί, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, το ρύζι και οι πατάτες δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας. Απλά επιλέξτε τα μη επεξεργασμένα, αν μπορείτε, γιατί είναι περισσότερο θρεπτικά. Όταν τα δημητριακά υφίστανται επεξεργασία , η μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης Ε, συμπλέγματος βιταμινών Β, όπως και απαραίτητων λιπαρών οξέων καταστρέφονται. Επίσης, καταστρέφεται το 20% της περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών είναι απαραίτητη για την καλή πέψη αλλά και την πρόληψη δυσάρεστων ενοχλήσεων της εγκυμοσύνης, όπως η δυσκοιλιότητα.

Αντίθετα με την κοινή αντίληψη, οι υδατάνθρακες από μόνοι τους δεν έχουν υψηλή θερμιδική αξία, αλλά συχνά συνοδεύονται από πολλά λιπαρά και βούτυρα ή από κρεμώδεις σάλτσες. 

Αν ο γιατρός σας ανησυχεί για το βάρος που παίρνετε, να κόψετε όλα τα συνοδευτικά και τις σάλτσες αλλά όχι τους υδατάνθρακες , που θα σας βοηθήσουν να νιώθετε χορτασμένη και γεμάτη ενέργεια, καθώς ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερη ώρα για να τους διασπάσει .



Πηγή:http://www.mothersblog.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Online Project management