Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Ψάρι, ξηροί καρποί & ελαιόλαδο κρατούν τον εγκέφαλο νέο!


Δύο νέες επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν ότι τα υγιεινά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα συνδέονται με τη διατήρηση εγκεφαλικών και γνωστικών λειτουργιών που επηρεάζονται αρκετά νωρίς από τη διαδικασία της γήρανσης.

Οι δύο μελέτες έρχονται να ενισχύσουν τη θεωρία ότι η πρόσληψη Ω3 και Ω6 λιπαρών οξέων συνδέεται με την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου με την πάροδο των ετών.


bigstock 164627573


Όπως αναφέρει η Marta Zamroziewicz από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που εκπόνησε τις μελέτες, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι μια «συλλογή» διασυνδεδεμένων τμημάτων, καθένα από τα οποία γερνά με τον δικό του ρυθμό. Έτσι, ορισμένες εγκεφαλικές δομές –και οι δεξιότητες και ικανότητες που απορρέουν από αυτές– αρχίζουν να εκφυλίζονται νωρίτερα από άλλες.

Στη μία μελέτη τους, η Zamroziewicz και οι συνάδελφοί της μελέτησαν ένα δίκτυο-κλειδί στον εγκέφαλο, το λεγόμενο μετωποβρεγματικό δίκτυο, που παίζει σημαντικό ρόλο στη ρέουσα νοημοσύνη (fluid intelligence) και που παρουσιάζει σημάδια φθοράς αρκετά νωρίς ακόμη και σε υγιή άτομα. Ως ρέουσα νοημοσύνη ορίζεται η ικανότητα του ατόμου να επιλύει προβλήματα που δεν έχει συναντήσει ποτέ ξανά στο παρελθόν.
 Η δεύτερη μελέτη είχε στόχο να εξετάσει τη λευκή ουσία στην ψαλίδα του εγκεφάλου (fornix), μια ομάδα νευρικών ινών στο κέντρο του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο στη μνήμη. Παλαιότερα ευρήματα έχουν υποδείξει ότι η ψαλίδα είναι μία από τις πρώτες περιοχές που επηρεάζονται από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Και στις δύο μελέτες, οι ερευνητές εστίασαν στον ρόλο των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στην υγεία του εγκεφάλου (δομή και επίδοση σε γνωστικά τεστ) ατόμων 65 έως 75 ετών.

Τόσο τα Ω3 λιπαρά οξέα (κυρίως ALA, SDA και ETE) όσο και τα Ω6 λιπαρά φάνηκε πως οδήγησαν σε νευροπροστατευτικές επιδράσεις στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων, όπως αυτές αποτυπώθηκαν τόσο στην ίδια τη δομή του εγκεφάλου τους (μετωποβρεγματικό δίκτυο και ψαλίδα) όσο και στις επιδόσεις τους στα τεστ μνήμης και νοητικών δεξιοτήτων.

Τα Ω3 λιπαρά οξέα βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στα καρύδια, στο ελαιόλαδο και στον σολομό, ενώ καλές πηγές Ω6 λιπαρών οξέων είναι το λάδι σόγιας, το φοινικέλαιο και το ηλιέλαιο.
Οι δύο νέες μελέτες δημοσιεύονται στα επιστημονικά περιοδικά Nutritional Neuroscience και Aging & Disease.



Πηγή:http://www.onmed.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Online Project management