Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Φρέσκα vs αποξηραμένα φρούτα: Ποιες οι διαφορές στη διατροφική τους αξία


Τα αποξηραμένα φρούτα είναι ένα εύκολο και γρήγορο σνακ που μπορούμε να πάρουμε παντού μαζί μας ή να τα φυλάμε σε ένα συρτάρι του γραφείου μας για ώρα ανάγκης.



Συγκρίνονται όμως με τα φρέσκα και είναι καλή επιλογή στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής;


Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αποξηραμένα φρούτα, όπως βερίκοκα, δαμάσκηνα, σύκα, κράνμπερι και σταφίδες, παρά το μικρό τους μέγεθος, έχουν μεγάλη διατροφική αξία.

Βασικό πλεονέκτημα των αποξηραμένων φρούτων είναι η υψηλή τους συγκέντρωση σε φυτικές ίνες, η οποία προκύπτει από την αφαίρεση του νερού κατά την επεξεργασία τους. Ενδεικτικά, μισό φλιτζάνι αποξηραμένα βερίκοκα περιέχουν 4,7 γραμμάρια φυτικών ινών, όμως ίδια ποσότητα φρέσκου βερίκοκου παρέχει μόλις 1,6 γραμμάρια φυτικών ινών.


Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποξηραμένα φρούτα διατηρούν τις αντιοξειδωτικές τους ουσίες και είναι καλή πηγή φυλλικού οξέος (βιταμίνη Β9).


Πέρα από τη συγκέντρωση σε φυτικές ίνες, μία ακόμη διαφορά ανάμεσα στα φρέσκα και τα αποξηραμένα φρούτα είναι η συγκέντρωση σε ζάχαρη. Η ζάχαρη των αποξηραμένων φρούτων, αν και φυσική, είναι πολύ περισσότερη σε σύγκριση με ίδια ποσότητα φρέσκων φρούτων.

 Αν και αυτό δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα για τα υγιή άτομα, όσοι προσέχουν το βάρος τους ή δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν πολλή ζάχαρη (π.χ. διαβητικοί) πρέπει να τα καταναλώνουν με μέτρο. Ενδεικτικά, ένα φλιτζάνι σταφύλια παρέχει 23 γραμμάρια ζάχαρης και 104 θερμίδες, ενώ ένα φλιτζάνι σταφίδες 116 γραμμάρια ζάχαρης και 520 θερμίδες.


Για να απολαύσετε τα αποξηραμένα φρούτα στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, περιορίστε την ημερήσια κατανάλωση σε μισό φλιτζάνι την ημέρα και αναμείξτε τα με ξηρούς καρπούς. Επίσης, αποφύγετε τα αποξηραμένα φρούτα με επικάλυψη ζάχαρης (κανονική ή άχνη) ή σοκολάτας.



Πηγή:http://www.onmed.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Online Project management