Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Τί σημαίνει... «επτά» (;)


 


Ο αριθμός 7 κρύβει στην ετυμολογία του τα πάντα περί της ουσίας του...
Η λέξη «ἑπτά» προκύπτει από τη λέξη «σεπτός» (η δασεία τρέπεται σε «σ»).
«Σεπτός» σημαίνει «ιερός, ανέγγιχτος».
Είναι όντως ιερός αυτός ο αριθμός, καθώς είναι ο μόνος μέσα στην δεκάδα, ο οποίος δεν διαιρείται ή πολλαπλασιάζεται με τους υπολοίπους. Για τους Πυθαγορείους ο αριθμός 7 εθεωρείτο «ἀμήτωρ» (=χωρίς μητέρα, αγέννητος), εφόσον δεν είναι γινόμενο παραγόντων.
Θεωρείται επίσης το σύμβολο της τελειότητος, γιατί είναι το άθροισμα του 3 και του 4, που εκφράζουν τα δύο τέλεια σχήματα, το ισόπλευρο τρίγωνο και το τετράγωνο.
Γενικότερα, ο αριθμός 7 συναντάται ως ιερός σε πολλούς πολιτισμούς (αρχαίοι Έλληνες, Αιγύπτιοι, Χαλδαίοι, Ασσύριοι, Βαβυλώνιοι, Φοίνικες, Ινδοί, Πέρσες, Μουσουλμάνοι, Εβραίοι) και όχι μόνο (7 Πλειάδες, 7 ἐπί Θήβας, 7 ημέρες εβδομάδος, 7 νότες, 7 φωνήεντα ελληνικής γλώσσης, 7 χρώματα της ίριδος, 7 σοφοί της αρχαιότητος, 7 θαύματα του κόσμου, 7 μυστήρια, 7 θανάσιμα αμαρτήματα κ.α.)
Η λέξη «σεπτός» έχει διατηρηθεί και στην αγγλική γλώσσα -> επτά = seven (τα χειλικά σύμφωνα «π,β,φ» εναλλάσσονται μεταξύ τους).
Το ίδιο ισχύει και στην ιταλική γλώσσα, στην οποία το «επτά» είναι "sette" < σεπτός (οι Ιταλοί προ του "t" τρέπουν το "p" σε δεύτερο "t").




Πηγή:http://clopyandpaste.blogspot.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Online Project management